AWARD 2020:
Gezondheid en Nutritionele Aspecten - Eigen Beheer

Oct 13, 2020

Het CM-Zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort helpt mensen die na een medisch ingreep op krachten komen of van een ziekte herstellen. In een bijzonder rustige omgeving aan zee, staat een professionele equipe daarvoor paraat. Met vier diëtisten krijgen de tijdelijke bewoners bijzonder veel aandacht. Een buffetsysteem op basis van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven speelt daarin een belangrijke rol.

“We hebben een bijzonder ruim aanbod aan gerechten met naast een klassiek ook een speciaal dieetbuffet,” aldus Frank Dawyndt, diensthoofd Dieet die reeds 28 jaar in het zorgverblijf actief is. “Alle meest voorkomende diëten vindt men daar gepresenteerd. Meer speciale diëten met andere behoeften zoals gemixte voeding worden ontwikkeld door de diëtisten. Het staat de bewoners vrij om uit beide buffetten te kiezen. Zo kunnen de bewoners naar eigen inzicht en smaak een eigen dieet samenstellen.”

Ingrediënten worden zoveel mogelijk bij lokale producenten en handelaars gekocht. “Groenten krijgen we op die manier dagvers aangeleverd en vlees komt van bij een kweker van Limousinrund die vlakbij actief is.” Opvallend is de permanente aanwezigheid van iemand uit het dieetteam tijdens de maaltijdmomenten. “Omkadering en begeleiding tijdens ontbijt, lunch en diner is voor ons zeer belangrijk. Daarom is er steeds een diëtist aanwezig. Zo kunnen bewoners met vragen over bijvoorbeeld allergenen of portionering onmiddellijk een antwoord en passend advies krijgen. Tegelijkertijd kunnen we zo toezien en anticiperen op bewoners die problemen ondervinden.”

Een aanpak die onder meer kadert in een scherpe focus op ondervoedingspreventie. Bewoners krijgen de eerste dag na hun opname een ruime toelichting rond het gebruik en de samenstelling van de buffetten. Daarnaast worden ze gehoord over hun gewicht en eetgewoonten. “Vooral mensen die herstellende zijn en ondervoed zijn, kunnen we door onze aanwezigheid aan het buffet beter opvolgen en begeleiding. Aanvullend zijn twee tot drie gewichtscontroles per week uiteraard noodzakelijk. Verder is het voorkomen van ondervoeding een even belangrijke uitdaging. Een voldoende rijk en gevarieerd dieet is immers essentieel, zeker in een herstelperiode.”

More News

Gault&Millau Catering Awards 2023: hommage aan dynamische en onmisbare sector

Sep 10, 2023

Partnernews Meco: Ambachtelijk gerookte vleeswaren van topkwaliteit, tegen een betaalbare prijs

Aug 18, 2023

Sligro, jouw partner in foodservice

Aug 17, 2023

Our partners