Bij Gault&Millau zijn we onder de indruk van de mooie column van Maj Vandergeten, die op donderdag 3 oktober is verschenen in De Standaard. Hierin benadrukt mevrouw Vandergeten de cruciale rol van voeding in woonzorgcentra. Haar verhaal, waarin ze oproept tot meer variatie, versheid en kwaliteit in de maaltijden, sluit aan bij onze missie om culinaire verfijning en innovatie te ondersteunen, ongeacht de locatie.
Bron: De Standaard
https://www.standaard.be/cnt/dmf20241002_9546358
Of het nu gaat om een gastronomisch restaurant, collectiviteitskeukens in scholen, of een woonzorgcentrum – overal waar voeding en gastvrijheid centraal staan, is er ruimte voor kwaliteit en vernieuwing. Een prachtig voorbeeld hiervan is het schoolrestaurant De Brug van scholengroep Sint-Rembert in Torhout, dat onlangs de ‘Innovation in Catering award’ won voor zijn innovatieve en duurzame aanpak. Dit bewijst dat collectiviteitskeukens, zelfs buiten de traditionele horecasector, een impact kunnen hebben en erkenning verdienen.
Het verhaal van De Brug toont aan hoe collectiviteitskeukens, die vaak draaien op hoge volumes en beperkte budgetten, toch creatief en duurzaam kunnen werken. Het gebruik van verse ingrediënten, afkomstig van de eigen tuinbouwschool, is een inspirerend voorbeeld van hoe korte ketens en lokaal voedsel kunnen bijdragen aan een betere voedingskwaliteit. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de smaakbeleving. De erkenning van De Brug door Gault&Millau zet een belangrijke stap in de richting van het waarderen van kwaliteit in collectiviteitskeukens, en wij willen dit soort initiatieven blijven stimuleren.
Bij Gault&Millau willen we een brede definitie van culinaire uitmuntendheid hanteren. Wat een school kan, zoals we zien in Torhout, moet ook haalbaar zijn voor andere instellingen, zoals woonzorgcentra. De vraag die dit oproept is: waarom mikken meer collectiviteitskeukens niet op deze standaard? En hoe kunnen we, als toonaangevende culinaire gids, bijdragen aan de groei van kwaliteit in deze sector?
In het opiniestuk van mevrouw Maj Vandergeten, legt ze op een krachtige manier bloot hoe belangrijk voeding is voor ouderen. Klachten over een gebrek aan variatie, versheid en creativiteit in de keuken zijn veelvoorkomende zorgen in veel woonzorgcentra. Maar zoals Maj terecht stelt: als een schoolrestaurant zoals De Brug in aanmerking komt voor een Gault&Millau-prijs, waarom zou dat dan niet kunnen voor een woonzorgcentrum?
We staan bij Gault&Millau volledig achter het idee dat collectiviteitskeukens in instellingen zoals woonzorgcentra dezelfde kwaliteit zouden moeten nastreven als restaurants.
Wij zien een toekomst waarin collectiviteitskeukens, of ze nu in scholen, bedrijven of zorginstellingen staan, dezelfde aandacht en erkenning krijgen als toprestaurants. Gault&Millau staat open voor innovatieve initiatieven die bijdragen aan een hogere standaard van voeding in alle sectoren. We geloven dat goede voeding overal thuis hoort – van restaurants tot collectiviteitskeukens – en dat elke maaltijd een kans is om te inspireren, te verrassen en te verwennen.
Samen met scholen, woonzorgcentra en andere instellingen willen we blijven werken aan een culinaire toekomst waarin kwaliteit en innovatie centraal staan. Laten we samen streven naar een wereld waarin elke maaltijd, ongeacht de locatie, een moment van puur genot kan zijn.
Referentie: Column May Vandergeten - De Standaard – 03/10/2024