Primeur in Benelux:
az groeninge behaalt als eerste ziekenhuis Gault&Millau label voor patiëntenmaaltijden

Mar 7, 2023

PERSBERICHT – 7 maart 2023 

 

Primeur in Benelux: az groeninge behaalt als eerste ziekenhuis Gault&Millau label voor patiëntenmaaltijden

 

Inspecteurs van Gault&Millau houden jaarlang audits naar kwaliteit, smaak, presentatie en meer van patiëntenmaaltijden in az groeninge  

 

 

 

Uitgebreid traject van audits en proefsessies

 

De restaurantgids Gault&Millau kent az groeninge een kwaliteitslabel toe voor patiëntenmaaltijden na een audit-traject dat begin 2022 met een aantal proefanalyses van start ging en recent werd afgerond. In dat jaar proefden Gault&Millau inspecteurs op acht verschillende momenten telkens 16 maaltijden en hun dieetvarianten. Dit zijn de gerechten die als warme lunch geserveerd worden aan de patiënten. 

 

Voor deze smaakvolle audit werden gespecialiseerde inspecteurs ingezet. In het verleden hebben die naast restaurants ook maaltijden in ziekenhuizen en woonzorgcentra gecontroleerd waardoor ze met kennis en ervaring op het terrein verschijnen.

 

"Naast de medische zorgverstrekking beschouwen we de kwaliteit van onze maaltijden als cruciaal in het helingsproces van onze patiënten. Vandaar dat az groeninge daar al vele jaren hoog op inzet. We zijn bijzonder verheugd met de kwaliteitserkenning door een instituut als Gault&Millau. Dit bevestigt onze aanpak om nog meer dan voorheen dat onderdeel van onze zorgverstrekking te ontplooien.”, aldus Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van az groeninge. 

 

Philip Dupont, Manager facilitaire diensten in az groeninge vult aan: "In een ander pre-covid project stelde ik vast hoe het audit-traject met Gault&Millau medewerkers in verschillende woonzorgcentra constructief op scherp stelde. Dit leidde ontegensprekelijk tot een aanzienlijke en consistente kwaliteitsverbetering. Samen met het volledig keukenteam waren we snel overtuigd dat dit ook een meerwaarde kon bieden aan onze patiënten.”

  

In de praktijk

 

Warme lunchmaaltijden werden systematisch geanalyseerd en geëvalueerd op basis van een tiental criteria. Naast evidente aspecten zoals smaak, aroma, textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten (hoofdingrediënt, groentegarnituur, zetmeelcomponent en saus) werden ook smaakevenwicht en -samenhang beoordeeld. Verder besteedde het Gault&Millau inspectieteam aandacht aan andere criteria zoals serveertemperatuur van de maaltijden, versheid en seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, maar ook finale afwerking en presentatie van de maaltijd en conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en realiteit op het bord werden grondig onderzocht.

 

Naast de warme maaltijden werden ook aanbod en service van de broodmaaltijden doorgelicht. Die worden geserveerd als ontbijt en avondmaal via een broodbuffetwagen. Daarvoor werden de kwaliteit en de diversiteit van de maaltijdcomponenten (broodvarianten, zoet en hartig beleg, salades…) geïnspecteerd en geëvalueerd.

 

“Ook onze patiënten werden in het ganse proces betrokken want hun stem is voor ons van groot belang. Tussen de verschillende audits door werden ze meermaals bevraagd. Dit over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit”, aldus Philip Dupont van az groeninge.

 

Marc Declerck, CEO Gault&Millau: “Sinds een paar jaar is Gault&Millau in België actief op het vlak van auditing in de cateringsector. Dit zowel in bedrijfsrestaurants als in restaurants van ziekenhuizen en andere collectiviteiten. De erkenning van de hoge kwaliteit van de patiëntenmaaltijden in az groeninge is het gevolg van een sterk toegenomen engagement in de ziekenhuissector om dat belangrijke aspect in de zorgverstrekking letterlijk drie keer per dag bovenaan de agenda te zetten.”  

 

Gedreven en gemotiveerd keukenteam

 

Marc Declerck benadrukt daarbij het belang van het teamwerk: “Zonder de medewerking van het enthousiaste az groeninge keukenteam en zonder de gemotiveerde ingesteldheid van de directie die daarvoor de nodige middelen ter beschikking stelde, zouden we dit project nooit succesvol afgerond hebben.”

 

Tegelijkertijd werden de maaltijden geëvalueerd op het vlak van hun voedingswaarden. Naast het keukenteam beschikt az groeninge over een team van ongeveer tien diëtisten die in overleg met artsen en verpleegkundigen instaan voor de nutritionele samenstelling van patiëntenmaaltijden.

 

Dit smaakt naar meer

 

“In haar streven naar continu kwaliteitsbewaking en -verbetering bevraagt az groeninge al ettelijke jaren zelf haar patiënten over het niveau van de geserveerde maaltijden. Met deze audit wil az groeninge als eerste ziekenhuis in België stappen zetten om op basis van deze externe audit de kwaliteit van de patiëntenmaaltijden niet alleen te handhaven, maar ook en vooral nog verder te verbeteren. Dit smaakt naar meer”, besluit Philip Dupont.

 

De kwaliteitserkenning die az groeninge overhandigd kreeg, geldt voor een periode van één jaar en is nadien onderworpen aan periodieke controles. 

———

Over az groeninge:

Het Kortrijkse ziekenhuis az groeninge telt 1000 bedden. In “World’s Best Hopitals – Belgium 2023” van Newsweek staat az groeninge op de 6de plaats. Het is daarmee het eerste niet-universitaire ziekenhuis in de Top20. Elke dag zorgen de 3200 medewerkers, 250 artsen en 220 vrijwilligers voor warme en veilige zorg. Iedere dag worden 900 warme patiënten maaltijden opgediend. Daarnaast worden ook dagelijks ontbijt en avondmaal 1800 keer geserveerd. 

 

Over Gault&Millau Belux:

Voor Gault&Millau’s CEO Marc Declerck past dit project perfect binnen de verbreding en de vernieuwing die de onderneming ruim tien jaar hoog in het vaandel draagt. “We zijn al jaren food consultant met zeer diverse referenties, zoals Tomorrowland, Gare Maritime en RSC Anderlecht, en dit voor de kwalitatieve evaluatie van hun aanbod. We ontwikkelden samen met Neuhaus pairing experiences, en staan voor een verbreding van de culinaire sector met bijvoorbeeld onze POP-Casual Dining selectie (jonge, trendy eetadressen.) En, last but not least, met verschillende activiteiten van audit binnen de cateringsector. Het zijn allemaal initiatieven rond innovatie en kwalitatief genieten. Vorig jaar bracht ons team op 7 november de twintigste editie uit van de Belux restaurantgids, die met 30.000 verkochte exemplaren ons visitekaartje blijft”.

 

Voor verdere inlichtingen:

Marc Declerck                                                                                                                       
 Managing Director
[email protected] | +32 475 78 24 21
Follow Gault&Millau on Facebook

az groeninge

Philip Dupont - Manager facilitaire diensten

[email protected] +32 56 63 60 48 

 

Stefaan Lammertyn – Woordvoerder
[email protected] +32 470 40 18 77

 

 

More News

Sir Catering opent nieuw restaurant en pop-up gastrobar DAGBLAD

Jul 11, 2024

Gault&Millau moedigt slimme cateringoplossingen aan: Market 24/7

Jul 9, 2024

Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld

Jun 26, 2024

Our partners