Bar Amelia van Upoffiz, Gent - 80% non-virgin en oog voor duurzame local heroes
Met deze Sustainability Award willen we de uitbater bekronen die zich uitzonderlijk inzet op het gebied van duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. Via een vragenlijst met betrekking tot een aantal onderwerpen konden kandidaten hun antwoorden formuleren en een dossier indienen.
Voor mensen die de jaarlijkse horecabeurs bezoeken in Gent is de Loop geen onbekende. Precies in die omgeving vinden we Upoffiz/Upliving Ghent - Loop 5, twee duurzaam gebouwde kantoorgebouwen waar meer dan 1.000 talenten aan de slag gaan en een gebouw met 45 appartementen. En waar Bar Amelia als eigentijdse ontbijt & lunchbar voor een aparte, energieke vibe zorgt.
Ruim omgeven met groen en voorzien van grote ramen en natuurlijke materialen brengt de open architectuur als vanzelf een moment van verademing tijdens de middagpauze. Bar Amelia ziet er bovendien leuk uit met een gestileerd ruw kantje. Zowel het decor als de menukaart bevat doordachte duurzame elementen die het begrip sustainability gelaagd definiëren.
‘Local heroes’
Vintage tafeltjes, tweedehands stoelen en andere elementen gerecupeerd uit faillissementen staan samen met nostalgische en eeuwig frisgroene sanseveria’s garant voor een innemende sfeer. Tachtig percent van de gebruikte materialen zijn non-virgin. Zoals ook de counter opgetrokken uit gerecycleerd materiaal die gastvrouw Jo Van Damme als co-auteur van het aparte duurzaam geïnspireerde foodconcept mee eigenhandig plaatste. Sinds de opening leidt ze niet alleen de service in vlotte banen. Samen met chef Dimitris Papaioannou cureert ze ook de menukaart. «In het aanbod aan ge-
rechten werken we samen met start-ups die door duurzaamheid gedreven zijn. Onze chef kiest bij voorkeur voor lokaal geproduceerde ingrediënten. Hij zet ook hoog in om voedselverspilling te beperken.» Onder de noemer “Local Hero” krijgen plaatselijke duurzame foodconcepten en start-ups uit de regio, een plaats om bij Bar Amelia met maandelijkse wisseling een gerecht te tonen.
Duurzaamheid betekent voor Bar Amelia ook het creëren van een veilige en aangename werkomgeving zodat medewerkers met plezier aan de slag gaan. « Je hebt het ecologische en sociale aspect binnen een duurzaam geïnspireerde aanpak. Daarnaast moet je ook het rendement van een zaak en dus ook de economische duurzaamheid van een onderneming bewaken. Zo hebben we op vraag van veel van onze klanten naast een lokale colavariant de originele frisdrank in ons assortiment opgenomen.» Ondernemen en zeker duurzaam ondernemen is uiteindelijk een evenwichtsoefening waarbij de kwaliteitsverwachtingen van de klanten een rol spelen. En voor die nuchtere no-nonsense aanpak vertaald naar een smakelijk aanbod aan gerechten geserveerd in een fijne, verbindende en duurzaam geïnspireerde omgeving is deze award helemaal op zijn plaats.