AWARD 2020:
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - Eigen Beheer

13 oct. 2020

Plastic afval blijft één van de grootste duurzaamheidsuitdagingen van deze tijd. Beelden van zeezoogdieren, schildpadden en vissen die worstelen met plastic vuil zijn daar het trieste bewijs van. Die gedachte en bijhorende beelden inspireerden de Facilitaire dienst van het Universitair Ziekenhuis in Leuven vorig jaar om de strijd tegen plastic voor éénmalig gebruik aan te gaan.

Als één van de grootste ziekenhuizen in Europa verbruikte UZ Leuven bijvoorbeeld jaarlijks 4 miljoen plastic lepeltjes. Een aantal dat overeenkomt met 4,7 ton plastic of in verpakte toestand 24,5 kubieke meter lepeltjes. Plastic helemaal uit het dagelijks leven bannen, lijkt een onmogelijke taak maar de ecologische impact van sommige wegwerpproducten is veel te groot in vergelijking met hun beperkt nut. Zodoende zocht de Facilitaire dienst naar oplossingen om de hoeveelheid plastic te verminderen en daarnaast hergebruik en recyclage te bevorderen. Plastic wegwerpartikelen werden vervangen door producten uit alternatieve, herbruikbare, hernieuwbare en recycleerbare materialen. “Doel was de ecologische voetafdruk te verkleinen en een bijdrage te leveren tot een circulaire economie en een wereld met minder afval,” aldus Luc Vanhaverbeke, diensthoofd van de Facilitaire dienst in het UZ Leuven.

Concreet werden plastic koffielepels zoveel als mogelijk vervangen door inox exemplaren wat vorig jaar reeds een daling van 35% betekende. Daarnaast verdwenen plastic bakjes voor de saladbar of de consumptie van warme groenten in de cafetaria’s. Glazen standaardkommen die men persoonlijk moet aankopen en telkens zelf meenemen, kwamen in de plaats. “Om die aanpak succesvol te maken, ging vooraf veel aandacht naar het verstrekken van waardevolle informatie en naar het creëren van betrokkenheid.”

In dezelfde geest werden kartonnen koffiebekers vervangen door typische mokken in porselein. In UZ Leuven werden jaarlijks 3.100.000 wegwerpkoffiebekers gebruikt waarvoor 1.180 bomen moesten sneuvelen en wat uiteindelijk leidde tot 205 ton afval. Daarnaast werden plastic voorverpakkingen zoveel als mogelijk vervangen door composteerbare materialen. “In 2018 verbruikten we nog 11,5 miljoen stuks wegwerpverpakking. In 2019 hebben we 91% hiervan vervangen door duurzame alternatieven. We hebben al een flinke weg afgelegd maar we zijn nog niet plasticvrij. Zo zoeken we nog naar alternatieven voor plastic folie om brood en bestek in te pakken,” aldus Luc Vanhaverbeke.

Hopelijk inspireert dit talrijke collega’s om hetzelfde te doen, maar intussen is onze Award 2020 hier op zijn plaats.

Plus D'actualités

Gault&Millau Inspiration Talks à Tavola 2024

4 mars 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

7 janv. 2024

Belgian Event Caterer Association BECAS: L’Union fait la force

7 déc. 2023

Nos partenaires