De inflatie tegengaan

31 aug. 2022

Gevarieerde voeding blijven aanbieden in moeilijke tijden:  Team Mitigatie optimaliseert het menu

We leven in uitdagende tijden, en veel organisaties zijn op zoek naar manieren om kosten te besparen. Gezonde en gevarieerde voeding blijft de basis voor een gezond en gelukkig leven, dat beseffen we bij Aramark maar al te goed. Daarom gaat onze werkgroep Mitigatie op zoek naar de perfecte balans tussen de prijs en de kwaliteit van onze gerechten.

Team Mitigatie bestaat uit verschillende deskundigen van Aramark: de culinair manager, de operationeel directeur en hun assistenten, de chef-koks, unit managers en district managers. Zij komen wekelijks bij elkaar om te brainstormen over het hele voedingsassortiment. De werkgroep krijgt de taak om de stijging van de grondstofprijzen op de voet te volgen. “Zo zoeken we bij Aramark naar alternatieven met de nadruk op smaak. Kwaliteit blijft uiteraard het belangrijkste criterium. We kiezen altijd voor kwalitatieve producten, zodat onze chefs creatief aan de slag kunnen om smakelijke gerechten op tafel te toveren”, vertelt Culinary Manager Rosario Butera.

Kostenoptimalisatie met aandacht voor kwaliteit 

De werkgroep Mitigatie neemt actie op twee niveau’s. Enerzijds kijkt het team of het assortiment kan aangepast worden en het aantal producten voor onze keukens kan verkleind worden. Anderzijds selecteert het team producten die naargelang hun prijs aan onze behoeften beantwoorden. “Een voorbeeld hiervan zijn de diepvriesgroenten”, vertelt Rosario. “We stelden een lijst op van groenten die we nu vers aankopen in plaats van in diepvries. Ook werkten we aan ons assortiment deegwaren na de stijging van de tarweprijs. En ook op brood, vlees en vis voerden we acties uit.”

Door de kosten van de geserveerde maaltijden bij te houden, kan het team de resultaten meten. “Op die manier kunnen we prijsstijgingen in de hand houden en toch kwalitatieve maaltijden blijven aanbieden. Zo blijven onze klanten genieten van een gevarieerd menu, zonder dat we ingrediënten moeten schrappen.”
 
 
Ons gespecialiseerd team stelt rapporten op en de menu’s van de chefs worden regelmatig gecontroleerd. De werkgroep werkt heel transparant met de chefs en communiceert met iedereen voor een optimaal resultaat. Ook de samenwerking met de leveranciers is van groot belang. Zij denken met ons mee zodat onze manier van werken succes heeft. 


Het eten blijft lekker en gevarieerd 

Dat de menu’s van Aramark ondanks de kostenoptimalisatie gevarieerd en lekker blijven, ondervinden ook onze klanten. In woonzorgcentrum Sint-Felix in Herne genieten de bewoners al sinds 1997 van de keuken van Aramark. Volgens algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove zijn de bewoners tevreden over hun maaltijden. “Hier wordt dagelijks gekookt voor een tachtigtal mensen. Uiteraard zijn er altijd residenten die een bepaald gerecht minder graag lusten. Maar de koks van Aramark slagen erin om zich aan te passen en toch elke dag een lekkere maaltijd op het bord te toveren”, zegt Marc.


“Het leven wordt duidelijk duurder, en dat merken we ook in onze woonzorgcentrum. Maar wat de keuken betreft, ondervinden we geen hinder door de inflatie. Het eten blijft lekker, de porties zijn nog steeds groot genoeg en we genieten van gevarieerde maaltijden, rekening houdende met ons budget.”

Aramark als trouwe partner

Dat Aramark al sinds 1997 de keuken van het woonzorgcentrum Sint-Felix bemant, is geen toeval. Marc Van Nieuwenhove vertrouwt al bijna 25 jaar op onze kennis en expertise. “Aramark is een betrouwbare externe partner waar we al jaren op kunnen rekenen. En als je tevreden bent moet je niet te snel veranderen”, aldus Marc. “Het keukenpersoneel van Aramark maakt na al die jaren deel uit van ons team. De kok en zijn medewerkers zijn hier goed geïntegreerd. En bij elk obstakel levert Aramark de nodige inspanningen om hier creatief mee om te gaan en dit op te lossen. Wij zijn dus zeker tevreden over onze samenwerking met Aramark”, aldus Marc Van Nieuwenhove.

Meer Nieuws

Sir Catering opent nieuw restaurant en pop-up gastrobar DAGBLAD

11 jul. 2024

Gault&Millau moedigt slimme cateringoplossingen aan: Market 24/7

9 jul. 2024

Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld

26 jun. 2024

Onze partners