Do the Smiley! Behaal nu je Smiley voor hotelscholen.

26/11/2018

Behaal nu je Smiley met Gault&Millau & FAVV!

Gault&Millau wil alle hotelscholen aanzetten om een Smiley te behalen. In 2017 komen er daarom opleidingssessies met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (of kort FAVV) en in onze publicaties gaan wij dit extra in de
belangstelling brengen. De Smiley is een label dat aangeeft dat voedselveiligheid met een kwaliteitssysteem beheerst wordt en ook in de hotelscholen ingang heeft gevonden. Wij contacteerden twee scholen die de sticker fier aan hun ingangsdeur hebben hangen: Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge en Instituut Stella Matutina in Brakel.

Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge

Walter Lanckmans is coördinator keukenpraktijk in Spermalie: “Wij hebben als school een voorbeeldfunctie. De school telt ruim 600 leerlingen en 40 praktijkleerkrachten en niet iedereen zat onmiddellijk op de juiste golflengte. Maar uiteindelijk is iedereen even gemotiveerd aan de kar gaan  rekken”. Gezien de complexiteit van de school is het HACCP-dossier een lijvige gids geworden: twee jaar werk resulteerde in 10 dikke mappen. Je komt voortdurend praktische probleempjes tegen. Maar het heeft geloond, we behaalden de Smiley met glans. Het kost wel wat, maar je krijgt dan ook minder controles van het FAVV, die kosten vallen dus gedeeltelijk weg. Het één compenseert het ander”.

Stella Matutina in Brakel

Hotelschool Stella Matutina in Brakel behaalde begin 2016 de Smiley van het FAVV. Technisch adviseur coördinator Denis Dhaene en HACCP coördinator Geert Van Lierde: “ Aan het behalen van dit label is vier jaar werk voorafgegaan. In 2012 reeds startten wij met het implementeren van en autocontrolehandboek binnen de hotelschool. Tot op dat ogenblik was er weinig documentatie en info beschikbaar voor hotelscholen. Het handboek moest werkelijk op maat geschreven worden. De toepassing in een hotelschool vraagt extra waakzaamheid bij de praktijkleerkrachten. Maar de inzet is gerechtvaardigd want onze leerlingen zullen in hun later beroepsleven gegarandeerd met de HACCP-problematiek te maken krijgen. Op deze manier komen ze in de bedrijven gewapend met de nodige kennis. Ook het bedrijf dat onze schoolmaaltijden verzorgt, werd aangesproken en ging voor de Smiley. Met als resultaat dat onze school nu twee Smiley’s heeft: één voor de hotelschoolactiviteiten en één voor de catering ten dienste van de hele scholengemeenschap. En dit met de steun van het Ministerie van Onderwijs en Horecavorming Vlaanderen. Dit alles verplicht ons wel om steeds alert te blijven, want een Smiley is maar drie jaar geldig. Dan moeten we opnieuw de test passeren.”

FAVV

Herman Diricks, CEO van het FAVV, reageert opgetogen: “Jong geleerd is oud gedaan. Met een Smiley toont de school de juiste weg aan haar leerlingen, niet zozeer omwille van het label zelf maar vooral omwille van de kwaliteitsgedachte en de aandacht voor voedselveiligheid die aan de leerlingen meegegeven wordt”.

Meer Nieuws

Authentic Demi-Glace & Fonds - Een authentieke basis waarop chefs kunnen bouwen

27/01/2023

Tijd besparen in de keuken met voorgegaarde producten van Meco

12/09/2022

De inflatie tegengaan

31/08/2022

Onze partners