Belgian Event Caterer Association BECAS:
Samen sterk

7 dec. 2023

BECAS (becas.be) werd in 2017 opgericht als kwaliteitslabel en feitelijke vereniging om inspiratie te delen onder haar stichtende leden via evenementen. De oprichtende leden kwamen hoofdzakelijk uit Vlaanderen. Sinds 2020 onderhoudt BECAS nauwe samenwerkingsverbanden met UPT (franstalige eventcateraars met hoofdzakelijk leden uit Brussel en Waals Brabant) en de Event Confederation (koepelorganisatie die de event sectorfederaties samenbrengt) waarvan de vereniging mede-oprichter is.

Tijdens de coronacrisis lag de nadruk dan ook voornamelijk op belangenverdediging. Hierdoor werd BECAS in 2022 omgevormd naar een vzw en streeft het na om als erkende beroepsfederatie de economische belangen van alle eventcateraars en feestzalen met eigen catering (NACE 56.210) te verdedigen. Sinds 2023 worden er opnieuw bijeenkomsten voor en door cateraars georganiseerd. “Tijdens onze voor- en najaarsbijeenkomsten treedt een van onze leden steeds op als host en krijgen de leden letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van een collega,” aldus Steven Droogers, BECAS voorzitter. “Daarnaast zijn er ook regelmatig informele samenkomsten over het hele land die als doel hebben om de onderlinge verstandhouding te versterken en samenwerking mogelijk te maken waar ook partners zoals Gault&Millau Catering op aanwezig zijn.” De afgelopen jaren heeft BECAS vooral achter de schermen bijgedragen door de actieve deelname van haar bestuursleden binnen Horeca Vlaanderen, Unizo en de Event Confederation. “Sinds dit jaar focussen we ons terug op de originele missie van BECAS: gelijkgestemde beroepsprofessionals samenbrengen en inspireren met aandacht voor onder meer een efficiënt beheer, duurzaamheid en HR.”

Tijdens het totstandkomen van de steunmaatregelen in crisistijden werd ook duidelijk dat heel wat economische en politieke beslissingen die een impact hebben op ons beroep nog steeds federaal genomen worden. “Om onze impact op o.a het beslissingsproces te vergroten streeft BECAS vzw ernaar om een erkende beroepsfederatie te vormen die beide kanten van de taalgrens vertegenwoordigt. Hierdoor kunnen we op termijn rechtstreekse of onrechtstreekse impact hebben op de besluitvorming die ons aanbelangt.” Cateraars die lid willen worden van BECAS zijn welkom en kunnen zich melden via [email protected].

Meer Nieuws

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

4 mrt. 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

7 jan. 2024

Bedrijfscateraars blazen energiek positieve wind in hun zeilen

4 dec. 2023

Onze partners