Event Catering Chef of the Year

Nov 27, 2023

Han Smits van Gastronomie Nicholas als verdiende winnaar

Voor de tweede keer organiseerde Gault&Millau een wedstrijd waar acht cateringchefs zich met elkaar konden meten. De wedstrijd had plaats in de keukens van Hotelschool Ter Groene Poorte waar het medewerkersteam voor een gewaardeerde, professionele omkadering zorgde.

Doel was net als bij de eerste editie van die wedstrijd event catering als een specifieke discipline de verdiende aandacht te geven. En om onder meer de aparte vereisten en de uitdagingen van fine dining catering in een breder daglicht te stellen. 

Om als eventcateraar aan de wedstrijd te kunnen deelnemen, gold de regel dat de meerderheid van de bedrijfsomzet op externe locatie moet gehaald worden. Chefs mochten zich laten assisteren door één keukenmedewerker om het gerecht, waarvan ze het recept bij hun kandidaatstelling hadden ingestuurd, binnen 2,5 uur smaak en vorm te geven. De producten van het hoofdgerecht mochten niet meer dan € 10 kosten. Het gerecht moest makkelijk voor 250 gasten te serveren zijn en het dresseren mocht niet meer dan zeven handelingen vergen. Het hoofdgerecht moest op zes borden gedresseerd worden die door een professionele jury blind geproefd werden.

Daarnaast ontving elk duo een verrassingsbox gevuld met een aantal verse ingrediënten en diverse smaakmakers geleverd door Sysco en Sligro Food Group. Gevraagd werd om daarmee volgens eigen creativiteit en inzichten twee keer zes hapjes te bereiden. Zowel hapjes als hoofdgerecht werden tegelijkertijd door studenten van de Hotelschool Ter Groene Poorte aan de jury gepresenteerd. Deze bestond uit Iris Cornette (Directeur Hotelschool Ter Groene Poorte), Marc Declerck (CEO Gault&Millau), Johan Mergaert (directiecomité Gault&Millau), Ilse Delaere (bestuurder BECAS) en chefs Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) en Pieter Lonneville (Atelier Tête Pressée). Zij beoordeelden de gerechten en hapjes zowel qua smaak, textuur, samenhang, presentatie, catering geschiktheid, creativiteit en originaliteit. Een keukenjury bestaande uit Lore Peeters (medewerker Gault&Millau) en Willem Asaert (culinair expert) volgden de activiteiten van de cateringchefs.

Chef Stefaan Urkens van Silverspoon eindigde als derde. Hij verwoordde zijn gerecht met een knipoog als een “Dive in”, een onderdompeling in een wereld van smaken, texturen en visuele prikkels. Daarvoor gebruikte hij traag gegaarde zeetongfilet, artisjok barigoule opgebonden als een stempel en verder crunch van garnalen en tuille van prei en preipoeder. Het geheel zorgde voor een visueel overweldigende presentatie. 

Chef Tim Nowé van Sir Catering kaapte de tweede plaats weg met een bereiding van jonge kabeljauw, algen, bouchotmosselen en beurre blanc van gerookte prei waarbij de zin voor fijne cuissons de jury bijzonder kon waarderen.

Uiteindelijke winnaar werd Han Smits van Gastronomie Nicolas met een zeer smaakrijke bereiding van La Belle Flamande kip met kropsla en dragon. Een mooi toegankelijk gerecht dat in zijn opbouw aangenaam verraste, zeer smaakvol gebracht werd met focus op het sappige karakter van de kip en met zin voor evenwicht en verfijnde combinaties. Laszlo Szabolcs van J&M Catering, Jelle Cattelein van Van Wonterghem Catering, Eric Ebben van Huis Van Dijck, Myriam Vandenheuvel van Coeur Catering en David Pletinckx van Deldycke traiteurs namen eveneens deel aan de wedstrijd en stelden veel professionaliteit ten toon.

More News

Belgian Event Caterer Association BECAS: Samen sterk

Dec 7, 2023

Bedrijfscateraars blazen energiek positieve wind in hun zeilen

Dec 4, 2023

Nieuw: GM Catering Award 2024 rond Medewerker Welzijnsbeleid, met partner SD Worx

Nov 30, 2023

Our partners