Health Award (Gezondheid, Voeding, Nutritionele Aspecten) eigen beheer

Oct 19, 2023

De Brusselse Keukens: permanente opvolging ten dienste van de gezondheid



De Brusselse Keukens zijn gelanceerd op 2 juli 2004 in samenwerking met de Stad Brussel, het Brusselse OCMW en het Brugmann- en Sint-Pietersziekenhuis. Het opzet was om de voedingsactiviteiten te bundelen en zo de kwaliteit van de maaltijden te verbeteren. 

In de loop der jaren is de vereniging uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Brusselse cateringsector. Momenteel produceert ze ongeveer 4,5 miljoen maaltijden per jaar, voornamelijk voor scholen, kinderdagver-
 blijven, woonzorgcentra en ziekenhuizen. De Brusselse Keukens heeft twee vestigingen voor de productie: Brugmann en Anderlecht. De keuken in Haren wordt momenteel gerenoveerd en zal naar verwacht begin januari 2024 klaar zijn.

De maaltijden worden telkens voor een week gepland, rekening houdend met verschillende voedingscategorieën voor een uitgebalanceerd dieet. Er wordt gelet op de calorie-inname en de samenstelling van de maaltijden qua eiwitten, koolhydraten en andere belangrijke voedingsstoffen. Diëtisten staan in voor een evenwichtige voeding: zij controleren elke maaltijd op de noodzakelijke voedingswaarden. 

In de ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen worden alle speciale diëten, zoals glutenvrij, lactosevrij, diabetisch, zoutarm enz. ook standaard aangeboden zonder extra kosten. In geval van kauw- of slikproblemen worden de maaltijden aangepast om de veiligheid en het comfort van de bewoners te garanderen. De Brusselse Keukens informeert de consument over de ingrediënten, allergenen, voedingswaarde, samenstelling en herkomst van de gerechten en broodjes.

De consumenten hebben inspraak en worden gestimuleerd om hun mening te geven en suggesties te doen voor een beter en gezonder maaltijdenaanbod. Het gaat daarbij niet om eenmalige of thematische bevragingen, maar om doorlopende peilingen, bijvoorbeeld via enquêtes.

De Brusselse Keukens sluit zich verder aan bij de Good Food-strategie van Leefmilieu Brussel, die een duurzaam en evenwichtig dieet promoot en tegelijk voedselverspilling tegengaat en de consument sensibiliseert voor het milieu. Kortom, De Brusselse Keukens engageert zich om evenwichtige maaltijden aan te bieden, aangepast aan de specifieke behoeften van zijn afnemers, met een totaalvisie, een lokale aanpak en permanente opvolging. Het levert hen meteen een mooie Gault & Millau Award op.

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Our partners