Health Award (Gezondheid, Voeding, Nutritionele Aspecten) eigen beheer

Oct 16, 2023

WZC Rustenhove: maaltijdcyclus van één jaar

Het menu aanbod in Woonzorgcentrum Rustenhove zet hoog in op gezondheid en variatie. De keuken werkt met een cyclus van één jaar. Een goede afwisseling van de verschillende maaltijdcomponenten en een gevarieerd eetpatroon zijn een topprioriteit.

Gezonde, gevarieerde voeding vormt het standaardmenu in WZC Rustenhove waar Leen Denolf als Diensthoofd Hoteldienst verantwoordelijk is voor alle facilitaire diensten. Tegelijkertijd is ze een gediplomeerd diëtiste. Een competentie die de samenwerking met de zorgverleners en diëtisten makkelijker maakt.

“In onze gevarieerde aanpak aan gerechten kijken we vooral naar wat nieuwe bewoners gewoon zijn. We merken dat zij vaak thuis al een gedisciplineerd dieet volgen en op dat vlak andere eetgewoontes hebben dan bijvoorbeeld een oudere generatie die bij ons verblijft. Ik denk aan onze bewoners die al meer dan tien jaar hier wonen, op dat vlak minder noden kenden en nog steeds een normaal voedingspatroon volgen.” WZC Rustenhove dat 137 kamers telt, kent inderdaad een opvallend hoog aantal bewoners die al geruime tijd daar verblijven.

“Ik ben hier ruim elf jaar actief en stel vast dat een vijftiental bewoners die al voor mijn aanstelling hier verbleven nog wonen en zeer mobiel zijn. Op dat vlak maken we in deze tijd wel een kantelmoment mee omdat de nieuwe bewoners minder zelfredzaam zijn, meer verzorging vragen en ook meer dieet gebonden voeding vragen. Ze komen vaak binnen met verminderde weerbaarheid en volgen vaker al langer een door hun huisdokter voorgeschreven dieet. In die zin passen we onze maaltijden uiteraard aan. Tegelijkertijd zorgen we in vele gevallen voor een meer gevarieerd en gezonder voedingspatroon dan dat zij thuis meestal gewoon waren.” 

Hoeksteen bij de maaltijdbereiding is een aanpak waar de facto niet met een bepaalde cyclus gewerkt wordt. Variatie in de voeding is prioritair waarbij warme groentebereidingen extra aandacht krijgen. “We volgen een cyclus van 365 maaltijden met één feestmaaltijd per maand en dan zijn er nog een paar thematische maaltijden en bijvoorbeeld kaasbuffetten. 

Eén keer per maand is er onze Table d’Amis. Dan serveren we een extra verzorgde maaltijd in het cafetaria en dus in een andere setting dan de leefruimte waar de bewoners normaal tafelen. Onze medewerkers trekken een ander uniform aan die voor een andere sfeer zorgt. Ook dat zorgt voor variatie. We variëren niet enkel de smaakvolle voeding maar ook de momenten die onze bewoners aanzetten om goed te eten.”

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Our partners