Innovation in Catering (Innovatie, Vernieuwing, Originaliteit) eigen beheer

Oct 26, 2023

Les 3 Arbres: food therapy in werking

Het managementteam van psychiatrisch verpleegtehuis «Les 3 Arbres» introduceerde een innovatieve therapeutische aanpak gebaseerd op culinaire scholing onder de naam «Food Therapy». Het is de bedoeling koken, eetcultuur en aan voedsel gerelateerde activiteiten in te zetten als therapeutische hulpmiddelen voor de bewoners.

«Les 3 Arbres» biedt een psychiatrische woonomgeving voor 62 gestabiliseerde mensen die psychosociale ondersteuning nodig hebben. Het doel is om de functionele autonomie van de bewoners te bevorderen en hen te helpen hun levensdoelen te realiseren.

We ontmoetten het managementteam, dat bestaat uit Edouard Lambeau, hoofdverpleegkundige en directieassistent, Manuele Rosa, chef-kok met 30 jaar ervaring in de traditionele horeca, en Alexis Pasaro, een psycholoog met een passie voor tuinieren.

Het menu wisselt van jaar tot jaar, afhankelijk van de seizoenen, de voorkeuren van de bewoners, de inspiratie van de keukenchefs en de geplande evenementen.

Het team probeert samen met de bewoners nieuwe culinaire technieken uit zoals koken op houtskool, sous-vide koken, enz.

Bewoners en verzorgend personeel nemen actief deel aan de bereiding van de maaltijden in de keuken die is uitgerust met een broodoven, pizzaoven, enz.

De instelling heeft een eigen tuin en zelfs een kippenhok, wat de zero waste-aanpak ten goede komt. Er worden evenementen georganiseerd zoals een zonnewende en feesten met bewoners, buren, familie en personeel.

Overgebleven maaltijden gaan naar behoeftigen in samenwerking met «Open Free Go». Projecten zoals «Vooruit met de wijk» bevorderen de sociale participatie.

De bakkerijruimte werd in het verleden al verhuurd aan derden voor opleidingen en dergelijke. Er wordt ook samengewerkt met een onafhankelijke producent van dranken op basis van vlierbloesem en er lopen educatieve projecten met scholen.

De Food Therapy-aanpak van «Les 3 Arbres» is een mooi voorbeeld van een innovatieve en holistische benadering gebaseerd op culinaire scholing die bijdraagt aan het welzijn en de autonomie van de bewoners en tegelijkertijd de betrokkenheid van de gemeenschap bevordert. 

De GM-award is een mooie blijk van waardering voor het innovatieve en originele karakter van deze aanpak.

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Our partners