Waste Management (Afvalbeheer, preventie, recycleren) eigen beheer

Nov 2, 2023

CRP Les Marronniers

De Waste Management Award, uitgereikt door Gault&Millau, is een prijs voor lokale overheden die aanzienlijke inspanningen leveren om hun afval op een verantwoorde manier te beheren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Chef-kok Dominique D’Almagne en het Centre Régional Psychiatrique Les Marronniers hebben ingrijpende maatregelen genomen om verspilling tegen te gaan en een verantwoord afvalbeheer in te voeren. Daardoor komen ze nu in aanmerking voor de Waste Management Award – een erkenning van hun inspanningen voor een duurzaam milieu.

De instelling is gelegen op een terrein van 34 hectare. Met meer dan 1000 medewerkers is het een van de grootste werkgevers van de stad Doornik. Les Marronniers telt 700 patiënten verdeeld over 3 afdelingen (30 eenheden): HPS (beveiligd psychiatrisch ziekenhuis), CHS (gespecialiseerd ziekenhuiscentrum), MSP (psychiatrisch verzorgingstehuis). Maar liefst 40 medewerkers (koks, bedienden, chauffeurs, diëtisten, magazijnbeheerders), staan in voor de warm geleverde maaltijden.

Acties om in aanmerking te komen voor de Waste Management Award

Externe preventie (aankopen bij leveranciers): CRP Les Marronniers probeert onnodige verpakkingen te vermijden en geeft bij de inkoop de voorkeur aan duurzame oplossingen. Voor de gunning van overheids-
 opdrachten wordt in het bestek rekening gehouden met afvalvermindering, recyclage en hergebruik van materialen.

Interne preventie (klantenaanbod): CRP Les Marronniers biedt zijn patiënten duurzame serviceverpakkingen en herbruikbare materialen aan. Zo vermijdt het wegwerp-
 verpakkingen en plastic.

Minder voedselverspilling: een keukenapplicatie baseert zich op het aantal opgenomen en aanwezige patiënten om verspilling tegen te gaan. Met speciale maatregelen wordt beter ingespeeld op de smaak van patiënten om te voorkomen dat er maaltijden in de vuilnisbak belanden.

Afvalsortering in de keuken: het personeel sorteert de verschillende afvalstromen zoals PMD, papier/karton, organisch afval, grofvuil en gebroken glas. Met bewustmakingsinitiatieven en opleidingen wordt correct sorteren aangemoedigd.

Afvalsortering in openbare ruimten (door patiënten en bezoekers): in de patiëntenrestaurants zijn sorteereilanden opgesteld en met posters en best practice charters wordt het bewustzijn vergroot bij het personeel dat de patiënten begeleidt.

More News

Ontdek de Lente-Zomereditie van de GET INSPIRED!

Apr 26, 2024

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Our partners